Görüntülü Mülakatta Başarı İçin 5 İpucu

Mülakatların “İşe yeterli olup olmadığımızı” ölçtüğüne dair yanlış bir inanış var. Oysa mülakata girmen, o pozisyon için yeterli özelliklere zaten sahip olduğun anlamına geliyor. Mülakatın asıl işlevi; başvurduğun pozisyona değil, şirkete olan uyumunu değerlendirmek. Peki bu uyumu video mülakat çağında nasıl göstereceksin? Video mülakatının dört dörtlük geçmesi için ipuçlarımıza buyurun.

Kamerayla barış

Son 1,5 yıldır yaptığımız milyonlarca video görüşmesi bizi bu konuda epey terbiye etti. Yine de iş görüşmesinden önce bir arkadaşın ile derli toplu bir deneme yapmanı öneririz. Konuşurken gözünü sağa sola kaçırmama, hatta ekrana bakmak yerine doğrudan kameraya bakarak göz kontağı kurma konularını çalışabilirsin. Alıştığımız video görüşmelerde bu iki unsuru ne kadar ihmal ettiğini fark ettiğinde şaşırabilirsin.

Görüntüyü orantılı şekilde doldurduğun bir kadraj, seni aydınlatan ama kullanıyorsan gözlüğüne yansımayan iyi bir ışık, ev bağlantın zayıfsa telefondan alınan internet, notifikasyonları önceden kapatmak gibi teknik konuları da hatırlatalım.

Not al

Video iş mülakatlarının fiziki mülakatlara göre önemli bir avantajı var, not alıp kullanabilmek. Mülakatını yapacak kişinin bilgilerine LinkedIn’den ulaşabilir, başvurduğun şirketle ilgili önemli birkaç nokta öğrenebilirsin. Bu bilgileri bir post-it’e yazıp kameranın hemen yanına yapıştırabilirsin. Böylece göz kontağını bozmadan bilgilerine ulaşabilirsin.

Arka planını değerlendir

Ufak bir planlama ve araştırma ile arka planını bir avantaja çevirebilirsin. Bir enstrüman kullanıyorsan arka planda görünmesini sağlayarak yaratıcılığına dair ufak bir mesaj verebilirsin. Bir spor ekipmanı, kazandığın bir ödül, dolu bir kitaplık, aile fotoğrafın, duvardaki bir poster; hepsi başka başka mesajlar verecektir. Arka planını, öne çıkarmak istediğin özellikleri vurgulayan bir görsel gibi planla. Mülakatını yapan kişinin zevklerine dair ufak bir araştırmaya göre düzenlenen bir arka plan gibi üst düzey uygulamalar dahi mümkün.

Bilgisayarını temiz tut

Mülakat sırasında ekranını paylaşmanı gerektirecek bir şey istenebilir. Bu durumda en azından masaüstünün derli toplu olmasında fayda var. Ayrıca tarayıcını, video ve müzik çalabilecek uygulamaları kapatmak da iyi fikir.

Video konferans uygulamalarında uzmanlaş

Mülakatının hangi uygulamada olacağı sana daha önce bildirilecektir. En kötü davetiyende görebilirsin. Zoom, Teams ya da WebEx, hangi uygulamada olacaksa önceden indir, özelliklerini öğren. Harvard Business Review’e göre video mülakatların yüzde 41’inde teknik sorunlar yaşanıyor. Bu sorunları yaşamadan çözmek için uygulamayı arkadaşların veya ailen ile önceden dene.

Akbank Kariyer sitesindeki tüm içerikler bilgilendirmeye yöneliktir ve kişiye özel çözüm özelliği taşımamaktadır. Burada sunulan bilgilerin kesin doğruluğu garanti edilmemektedir. Bu sitedeki bilgiler konunun uzmanına danışmadan uygulanmamalıdır.