Başarılı bir CV için 10 ipucu

İş görüşmesine gitmek, görüşmede başarılı olmak ve işe başlamak… Ancak bu süreçte atlamaman ve belki de en çok dikkat etmen gereken kısmı unutmamak gerekir: CV hazırlamak. Peki etkileyici bir CV hazırlarken hangi noktalara dikkat etmen gerekir?

Bir CV’ye ortalama 7 saniye kadar ayrıldığını düşünürsek CV’ni etkileyici bir hale getirmen son derece önemli. Şimdi,bunun için dikkat etmen gerekenlere bakalım:

image

1. Fotoğraf konusuna dikkat
Fotoğraf ekleme konusunda iki ayrı görüş var; eklenmeli ve eklenmemeli olarak. Eğer eklemek istiyorsan profesyonel bir fotoğraf olmalı. CV’de yer alacak bir tatil fotoğrafı pek de profesyonel durmayacaktır.

2.Eğitimdeki önemli aşamalar unutulmamalı
Yurtdışı değişim programı veya çift anadal yaptıysan CV’nde mutlaka belirtmelisin. Ayrıca; üniversiteler veya bölümler arası geçişlerin de önemli olduğunu unutma.

3.Unvan kadar iş tanımı da önemli
Sadece unvanını yazmak yaptığın işle ilgili bilgiyi yeterli şekilde anlatmaz. İş ve staj deneyimlerini ters kronolojik; yani günümüzden geçmişe doğru giderek, 5 maddeyi geçmeyecek şekilde özetlemen karşı tarafın deneyimlerini değerlendirmesi açısından son derece önemli.

4.Kendini yeteneklerinle tanımlayabilirsin
Çalışkanlılık, ekip çalışmasına uygunluk, inisiyatif alabilme gibi özellikler hemen hemen her CV’de rastlanabilecek özellikler. Oysa işine özgü becerilerine, eğitimlerine ve yetkinliklerine odaklanırsan kendinle ilgili daha fazla bilgi vermiş olursun.

5.Aşırı detaya girmemekte fayda var
İşinle ilgili program bilgini ve becerilerini sıralaman elbette önemli ancak Skype kullanabilmek bir meziyet değildir. Bunları CV’ne yazmana hiç gerek yok.

6.Anahtar kelimeler yardımcı olacaktır
Bazı işverenler CV’leri elemek için anahtar kelime tarama uygulamaları kullanır. İşinle ilgili kalıpları kullanmaktan çekinme.

7.Profesyonellik için referanslar iş ortamından seçilmeli
Referans verdiğin kişiyle mutlaka birlikte çalışmış veya proje yapmış olmaya dikkat etmen önemli. Arkadaşının babası doğru referans değildir, tabii ki birlikte çalışmadıysan…

8.Bazı hobilerini yazabilirsin
Hobilerin kişiliğin hakkında ipuçları verir. Başvurmuş olduğun pozisyon ve kuruma uygunluğun ile ilgili değerlendirilirken de sana yardımcı olacaktır. Bu yüzden seni en doğru şekilde yansıtacağına inandığın hobileri yazabilirsin.

9.CV’nin uzun olması, etkileyici olduğu anlamına gelmez
Çok uzun bir kariyerin olabilir ancak 2 sayfadan uzun bir CV’nin 7 saniye ile sınırlı kalması çok zor.

10.CV güncel olmalı
Eğitim veya deneyiminle ilgili her değişikliği CV’ne de yansıtmalısın. Yeni edindiğin uzmanlık, sertifika gibi yetkinlikleri eklemen potansiyel işverenini etkileyebilir.

Akbank Kariyer sitesindeki tüm içerikler bilgilendirmeye yöneliktir ve kişiye özel çözüm özelliği taşımamaktadır. Burada sunulan bilgilerin kesin doğruluğu garanti edilmemektedir. Bu sitedeki bilgiler konunun uzmanına danışmadan uygulanmamalıdır.