2025 yılında öğrenme

image

2025 yılına kadar, işyerinde öğrenmenin son derece kişiselleştirilmiş ve uyarlanabilir ve öngörülüyor.

Uyarlamalı öğretim olarak da bilinen uyarlanabilir öğrenme, öğrenenle etkileşimi düzenlemek ve her bireyin kendine özgü ihtiyaçlarını karşılayan özelleştirilmiş kaynaklar ve öğrenme etkinlikleri sunmak için bilgisayar algoritmalarını kullanan bir eğitim yöntemidir ve ilk olarak tanıtıldığı 1970’li yıllardan beri oldukça gelişti.

Adaptive 1.0'da, öğrenicilere seçenek sağlamak için dallanma senaryoları ve karar ağaçları (ağaç benzeri bir karar modeli ve olası sonuçlarını kullanan bir karar destek aracı) kullanıldı böylece her öğrenci için kişiselleştirilmiş bir deneyim yaratıldı. Birkaç yıl sonra Adaptive 2.0 basit algoritmalarla ortaya çıktı. Öğrenme yolculuklarında farklılaşma olmasına rağmen, bu farklılaşma sayıları çok fazla değildi çünkü öğrenme yolları zaten önceden ayarlanmıştı.

Şimdilerde ise yapay zeka (AI) ve makine öğreniminden yararlanan Adaptive 3.0'a geçmiş bulunuyoruz. Sistem, doğru zamanda doğru öğretim düzeyini sağlamak için gerçek zamanlı olarak bir öğrenicinin performansına uyum sağladığından, gerçekten kişiselleştirilmiş bir öğrenme deneyimi yaratıyor. Adaptive 3.0 öğrenim tasarımının öğrenen kişiler, şirketler ve öğrenme deneyimi tasarımcıları için birçok faydası vardır.

Öğrenen kişiler için faydaları:

  • Çalışanlar içeriğe hakim olmak için ihtiyaç duydukları kadar zamana sahiptirler. Eğitimleri tamamlamaları kurs süresine değil, yeterliliklerine bağlıdır.
  • Çalışanlar, gerçek zamanlı yanıtlarına uygun zorluk seviyesinde dinamik olarak değişen sorularla optimize edilmiş bir öğrenme akışı içinde kalırlar. Bu sayede ne çok kolay ne de çok zor sorulardan sıkılmazlar.

Şirketler için faydaları:

  • Şirketler eğitimde zorlanan kişilerin yanı sıra yüksek yeterlilik gösteren çalışanları da belirleyebilirler. Bu, özellikle belirli konularda zorluk çeken kişilere müdahale edebilme imkanı sağlar.
  • Eyleme dönüştürülebilir analitiklere, gerçek zamanlı online tablolar aracılığıyla erişilir, böylece doğru zamanda doğru çalışana doğru desteği proaktif olarak sağlayabilirler.

Önümüzdeki 2 ila 5 yıl içinde, öğrenme performansı bir sonraki evrimsel adımını atacak ve Adaptif 4.0’a geçiş yapacak. API (Uygulama Protokol Arayüzü) protokollerini kullanan yazılımlar aracılığıyla öğrenme sistemi, çalışan performansını, iş çıktısını ve diğer ölçümleri izleyen diğer iş sistemleriyle bilgi paylaşabilir bir hale gelecek.

Adaptif 4.0 öğrenimiyle birlikte yöneticiler çalışanlarının performansını tahmin edebilecek çünkü öğrenme verileri iş sonuçlarıyla ilişkilendirilebilecek. Öğrenim tasarımcıları, organizasyonlarında eğitim KPI'larını (Anahtar Performans Göstergeleri) geliştirmeye ve ölçmeye daha fazla önem ve değer verecek. Öğrenen profesyoneller, iş beklentilerini ve sonuçlarını destekleyecek verilere sahip olacaklarından yöneticilerini ve kuruluşlarını daha fazla etkileyecekler.

 Adaptive 3.0 ve 4.0'a nasıl geçilir?

Çoğu kuruluş, Adaptive 3.0 veya 4.0'a tek başına geçiş sağlayamaz. Kuruluşların, teknoloji değiştikçe gelişip uyum sağlayabilmek için işbirliğine dayalı ve üretken bir ilişki kurmak için teknoloji ortaklarına sahip olmaları gerekir.

2025 yılına kadar, çalışanlar öğrenmenin kişiselleştirilmiş ve uyarlanabilir olmasını bekleyecekler. Bunun nedeni, çevrelerindeki alışveriş, eğlence ve sosyal medya deneyimlerinin giderek daha fazla kişiselleştirilmesidir. Durum böyleyken işyerindeki öğrenimleri neden farklı olsun?

Kişiselleştirilmiş öğrenmenin temel faydalarını özetlemek gerekirse:

  • Geliştirilmiş öğrenme deneyimleri
  • Geliştirilmiş performans ve iş sonuçları
  • Azaltılmış eğitim süreleri
  • Özellikle zorunlu olmayan eğitimler için artan katılım ve etkileşim

Akbank Kariyer sitesindeki tüm içerikler bilgilendirmeye yöneliktir ve kişiye özel çözüm özelliği taşımamaktadır. Burada sunulan bilgilerin kesin doğruluğu garanti edilmemektedir. Bu sitedeki bilgiler konunun uzmanına danışmadan uygulanmamalıdır.