Hızlı öğrenmenin 3 altın kuralı

image

Modern dünyada, hızlandırılmış öğrenme başarı için çok önemli bir rol oynar. Daha hızlı öğrenmek, diğerlerinden daha hızlı bilgi edinmek anlamına gelir.

Akıllı öğrenciliğin özel bir sırrı yok, herkes öğrenme sürecini hızlandırabilir. Doğru tekniklerle, öğrenme şeklini büyük ölçüde geliştirebilir, yeni bilgileri işleyebilir ve bilgilerini hızla genişletebilirsin.

Güçlü yönlerinle öğrenme şekillerini birleştir

Öğrenmeni hızlandırmayı hedeflediğinde, bir müfredat veya sınıf yapısıyla sınırlı değilsin, birçok kaynak, uzman ve yazardan içerikler seçebilirsin. Öğrenme stilin, öğrenme hızını belirleyebilir. Kişisel öğrenme stili, öğrencilerin konuyu en etkili şekilde algılamasına, işlemesine, depolamasına ve hatırlamasına imkan sağlar.

Bugün, herhangi bir konuyu veya beceriyi incelemenin, öğrenmenin birçok yolu var: kitaplar, çevrimiçi kurslar, podcast’ler, videolar, web seminerleri, atölyeler, bootcamp’ler, bloglar, bültenler, konferanslar, eğitim uygulamaları, çalışma grupları ve mentorluk programları.

Öğrenme stili veya materyal seçimin, anlama sürecini hızlandırabilir veya yavaşlatabilir. En iyi öğrenme stili, fikirlerin ve konuların daha hızlı işlenmesini veya kavranmasını kolaylaştıran stildir. Öğrenmedeki güçlü ve zayıf yönlerini öğrendikten sonra güçlü yönlerine uygun öğrenme stratejilerini de seçebilirsin. Örneğin, bazı insanlar kitapları, kimileri ise YouTube gibi platformlardaki videoları tercih eder. İyi bir dinleyici olan insanlar podcast'leri tercih edebilir. Ancak, görerek öğrenen kişiler haritalar, şemalar, diyagramlar ve çizimleri kullanır. Sonuçta, en önemli şey hatırlamayı en üst düzeye çıkaran öğrenme stratejilerini kullanmaktır.

Seçtiğin konunun temelini anla

Her konunun mantıksal bir yapısı vardır; kök, gövde, dallar ve yapraklar gibi. İlkeleri anlamak için önce araştırmalısın. Başka bir deyişle, ağacın kökünü, gövdesini tanımak ve oradan dallanmak zorundasın. Dallardan veya yapraklardan başlama, kökü takip et ve konunun temeline ilerle.

Kariyeri boyunca, Elon Musk çevrimiçi ödemeler, roket uçuşu, elektrikli otomobil üretimi ve diğer birçok endüstriye hakim oldu. Bir Reddit kullanıcı ona nasıl bu kadar hızlı öğrendiğini sorduğunda Musk’ın verdiği cevap şu oldu: “Bence birçok insan sandığından çok daha fazla şeyi öğrenebilme yeteneğine sahip. Bir tavsiye: bilgiyi semantik bir ağaç olarak görmek önemlidir. Yapraklara yani ayrıntılara girmeden önce asıl prensipleri, yani gövde ve büyük dalları anladığınızdan emin olun.

Öğrenmek istediğin konu ne olursa olsun, temel bilgilerle başla. Bir konunun kökünü bilmek, sağlam bir temeli olmayan yaprakları ve dalları aramaktan daha iyidir. Diğer herkesin yaptığını yaparak başla. Temel bilgileri öğrendikten sonra dışarı çıkıp kendini bu konuda geliştirebilirsin ama önce uzmanlardan öğren. Ufkunu genişlet ve gerekirse uzmanları taklit et.

Her zaman odaklı olmak zorunda değilsin

Ne öğrenmeyi seçersen seç, hem odaklanmış hem de dağınık olduğun anlarına dikkat etmeye çalış. Odaklanmış mod, beyninin ara vermeden daha derinlemesine öğrenmesini sağlayan öğrenme durumudur. Dağınık mod, anlamlı bağlantılar kurmak için zihninin mola vermesine ve serbestçe dolaşmasına izin verdiğinde gerçekleşir. Çoğu insan kaliteli molalar vermeden bir seferde çok uzun süre öğrenmeye odaklanır.

İnsan beyni saatlerce “odaklanmış” modda kalamaz. Tek bir göreve uzun süre dikkat edip, beynin çok uzun süre aktif olduğunda, aslında dağınık moda erişimini engelliyorsun. Yapılan araştırmalara göre, beyin bir uyaranın zamanla sabit kalması durumunda görme, ses veya his kaydetmeyi yavaş yavaş durduruyor ve görevdeki performansı düşüyor. Dağınık mod da odaklanmış mod kadar değerlidir. Yani, mola ver, zihninin dolaşmasına izin ver, başka şeyler düşün ve daha iyi bağlantılar kurmak için beynine bolca zaman tanı. Çünkü etkili öğrenme her iki öğrenme tarzından da yararlanır.

Akbank Kariyer sitesindeki tüm içerikler bilgilendirmeye yöneliktir ve kişiye özel çözüm özelliği taşımamaktadır. Burada sunulan bilgilerin kesin doğruluğu garanti edilmemektedir. Bu sitedeki bilgiler konunun uzmanına danışmadan uygulanmamalıdır.