Yapıcı geri bildirimler verebilmek için öncelikle olumlu noktalara odaklanın
İş yerlerindeki en kritik konulardan biridir yapıcı geri bildirimler. İşleri çok daha akıcı ve sorunsuz sürdürmek için yapıcı geri bildirimler vermek olmazsa olmazlarımızdan biri olmalı. Ancak ne var ki geri bildirimleri kabul etmek ne kadar zorsa uygulamak da bir o kadar zor.
O halde çalışma arkadaşlarımıza geri bildirim verirken nelere dikkat etmeliyiz, eleştirilerimizin yapıcı olmasını nasıl sağlayabiliriz gözden geçirelim.

Geri bildirimlerimiz nasıl olmalı?
ADP Araştırma Enstitüsü Başkanı Marcus Buckingham Harvard Business Review için kaleme aldığı bir yazısında etkili geri bildirim vermenin sırrını olumluya odaklanmak olarak açıklıyor.
Bu, sizin düşünceniz
İş yerimizde birinin yaptığı bir sunum bizim için sıkıcı olabilir, ancak bir başkası için düşünceli ve hatta bir başkası için de dinamik olabilir. Geri bildirimde bulunurken ya da eleştirirken unutmamalıyız ki söylediklerimiz “sadece” bizim düşüncelerimiz.
Bu yüzden de yapabileceğimiz tek şey; kendi duygularımızı ve deneyimlerimizi, kendi tepkilerimizi paylaşmak. Çünkü bunlar bizim gerçeklerimiz, onun değil. Bu tavır hem çok daha doğru hem de çok daha alçakgönüllü olacaktır.
Övgülerin yanına bir eleştiri
Buckingham’a göre eleştirilmek yerine övüldüğümüzde çok daha fazla kazanım sağlıyoruz. Kısacası; birileri öncelikle güçlü olduğumuz noktalar üstünde durduğunda ardından gelen zayıf yönlerimizle ilgili eleştirilerden çok daha fazla şey öğreniyoruz. Hatta Buckingham bu konuda biraz daha ileriye gidiyor ve insanların eksikliklerine odaklanmanın öğrenmelerini engellediğini savunuyor.
“Bunu yeniden gösterir misin?”
Aslında bu yöntemi çocuklarda çok uygularız. İyi bir davranış sergilediklerinde ya da bir şeyi doğru yaptıklarında onları “hadi bir daha göster bize”, “ne kadar da güzel yaptın” gibi cümlelerle takdir ederiz, onaylarız. Bu beğenilme de onlarda yaptıkları şeyleri daha da iyi yapmaya çalışma isteği yaratır. Peki, bu yöntem biz yetişkinler için neden geçerli olmasın ki?
Akbank Kariyer sitesindeki tüm içerikler bilgilendirmeye yöneliktir ve kişiye özel çözüm özelliği taşımamaktadır. Burada sunulan bilgilerin kesin doğruluğu garanti edilmemektedir. Bu sitedeki bilgiler konunun uzmanına danışmadan uygulanmamalıdır.
-
Akbank Akademi ile farklı dünyaların kapıları açılıyor
Akbank Akademi'de birbirinden zengin içerikli atölyeler düzenleniyor.
-
Akbank Düşünce Kulübü’nden Harvard Yaz Okulu’na
“Harvard’da olmak; dünyaca ünlü profesörlerden eğitim almak ve dünyanın dört bir yanından arkadaş edinmek demek. Hayallerimden birini gerçekleştirdiğim için çok mutluyum!” Doğan Can Yeğiner, Akbank Düşünce Kulübü 2018 Birincisi
-
Başarılı bir CV için 10 ipucu
İş görüşmesine gitmek, görüşmede başarılı olmak ve işe başlamak… Ancak bu süreçte atlamaman ve belki de en çok dikkat etmen gereken kısmı unutmamak gerekir: CV hazırlamak. Peki etkileyici bir CV hazırlarken hangi noktalara dikkat etmen gerekir?