Şirket kültürünüzü iş yerinde cinsiyet eşitliği ile zenginleştirin

image

 

İş yerinde cinsiyet eşitliği, şimdiye kadar çoktan halledilmiş olması gereken ancak hala pürüz çıkaran bir konu. Kendi işiniz varsa, tartışmasız öneme sahip bu eşitliği sağlamak için nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatalım. Eğer bir çalışansanız, sizin de bu şartları işvereninizden talep etmek için incelemenizi öneririz.

Eşit ücret:

İş yerinde cinsiyet ayrımcılığının en önemli bileşeni maaşların eşit olmaması. Deloitte’un araştırmasına göre dünyada erkek çalışanların kazandığı 1 doların karşılığı olarak kadın çalışanlar 81 sent kazanıyor. Aynı işi yapan kadın ve erkeklerin arasındaki maaş farkı verimliliği düşürüyor, anlaşmazlıklara sebep oluyor. Hatta konunun iş mahkemelerine kadar gitme ihtimali var. Yani huzurlu bir çalışma ortamı, çalışanların yüksek motivasyonu için de ücret eşitliği iş dünyasının olmazsa olmazı.

Eşit liderlik fırsatları:

Terfi imkanlarının erkeklere daha fazla tanınması da iş yerinde cinsiyet eşitliği konusunun kanayan yaralarından. JPMorgan’ın araştırmasına göre ise kadın çalışanlar bu farkı rahatlıkla kapatacak kadar başarılı. Ancak kadın yönetici fikrine karşı, 2020’li yıllara yakışmayan bir önyargı hala sürüp gidiyor. Şirketinizdeki yetenekleri ve işe alım süreçlerini önyargılara kapılmadan değerlendirmeye çalışın. 

Eşit işe alım koşulları:

İşe alım süreci demişken, Harvard Business School’un araştırmasına göre erkek yöneticiler, eşit yeteneklere sahip adaylar arasında yüzde 60 oranında erkekleri işe almayı tercih ediyor. İşe alım işlemlerinizi yürüten bir insan kaynakları departmanınız varsa, mülakatlarda cinsiyet eşitliği konusunda bir çalışma hazırlamalarını isteyebilirsiniz.

Eşit iş yapma koşulları:

İşe alım sürecinizde cinsiyet eşitliğine önem verebilirsiniz ancak bu anlayışı günlük iş akışlarınızda devam ettirmezseniz çabanızın hiçbir anlamı kalmaz. Indeed’in anket çalışmasına göre çalışanların yüzde 55’i için iş yerinde kadınlara ve erkeklere eşit davranılması taviz verilmez bir öncelik. Bu öncelik sadece iş veren seviyesinde çözülemiyor, şirket kültürüne enjekte edilmeli. İş akışınızı cinsiyet nötr hale getirmek için yöneticilerinizi ve insan kaynakları departmanınızı bilgilendirin, çalışanlarınıza bu konuda eğitim verilmesini isteyin.

Peki bu süreçlerin size faydası ne? Cinsiyet eşitliği sayesinde şirket kültürünüz daha pozitif hale gelecek, çalışanların kendi aralarında ve yöneticilerine duydukları saygı artacak. Çalışanları arasında saygı ve huzurun artması, ekip ruhunu ve haliyle yaratıcılığı, çözüm bulma hızını artıracak. İletişimin artması potansiyel sorunları doğmadan ortadan kaldıracağı gibi mevcut sorunların da artan diyalogla çözülmesi sağlanacak. Eşitlik anlayışı sayesinde şirketinizin kulaktan kulağa namı yayılacak.

Türkiye’de cinsiyet eşitliğini benimsemiş ve bu sayede saydığımız faydaları yaşamaya başlamış örnek firmalardan biri de Akbank. Akbank’ın 2019 yılından itibaren oluşturduğu kariyer fırsatlarına yapılan başvuru ve atama sayılarına bakarsak; 5000’in üstünde başvurunun yüzde 62’sinin, 150’den fazla atamanın da yüzde 56’sının kadın çalışanlar tarafından oluşturulduğunu görebiliriz. Son beş yılda gerçekleşen terfilere baktığımızda ise kadın çalışanların oranı yüzde 54.

Akbank gibi örnek uygulamalara imza atan şirketlerin sayısı arttıkça, ülkemiz iş ikliminde cinsiyet eşitliği gittikçe sorgulanmaya başlayacak. Şimdilik detay gibi görünen bu sorgulamanın, zamanla gerçek bir ihtiyaç haline gelmesini diliyoruz.

Akbank Kariyer sitesindeki tüm içerikler bilgilendirmeye yöneliktir ve kişiye özel çözüm özelliği taşımamaktadır. Burada sunulan bilgilerin kesin doğruluğu garanti edilmemektedir. Bu sitedeki bilgiler konunun uzmanına danışmadan uygulanmamalıdır.