Topluluk önünde konuşmak mı? Artık bu korkuyu yenmenin tam zamanı!
İş hayatının ilk sunumunu mu gerçekleştireceksin? Alnından soğuk derler boşalmaya, midene ağrılar girmeye mı başladı? Biraz gerildin sanki? Ama artık bu işe dur demenin tam vakti. Topluluk önünde konuşmak, çoğu insanı geren bir konu, bunu biliyoruz. Peki kimi insanlar nasıl bu kadar rahatça çıkıp konuşabiliyor?

Örümcek, yükseklik ve kapalı alan korkusundan sonra belki de en çok korkulan şey topluluk önünde konuşmak. Ya yanlış bir şey söylersem, ya kendimi doğru ifade edemezsem gibi endişeler yüzünden profesyonel hayatında bir adım geride kalıyorsun. Mesleğinin gereği de sürekli yapmak zorunda kaldığın bir şey olduğu düşünülürse bu korkuyu yenmek için neler yapabilirsin biraz konuşmak istedik.
Hazırlıklı ol
Topluluk önünde konuşma yapacaksan, tabii ki “o an” aklından geçenleri söylemek pek isabetli bir karar olmayacaktır. Konuşma yapacağın gün ve konu belli olduktan sonra yapacağın ilk şey bu konuşmada değinmek istediğin şeylerin bir listesini çıkarmak ve onları keyword’ler halinde not almak olmalı. Sonuçta bunun adı konuşma, okuma olmadığı için uzun uzun cümlelerle dolu bir kâğıda bakarak konuşmak etkileyici olmaz.
Anlamsız sesleri kimse anlamaz
Karşınızda biri konuşurken sürekli “eee”, “ıııı” gibi sesler çıkardığını ya da devamlı “şey” dediğini duymak biraz rahatsız edici değil mi? Bunu yapan kişi sen olmak istemeyeceğin için de böyle alışkanlıkların varsa, daha yavaş konuşmayı ve konuşma önce pratik yapmayı dene. Çünkü buradaki kilit nokta bir konuşma yaparken, sonrasında söyleyeceğin cümlenin ya da kelimenin ne olması gerektiğini bilmek ve bunu düşünmek için zamanın olmasıdır.
Ayna ayna söyle bana
Konuşma öncesi pratik yapın dedik ya, işte o pratik için en güzel yer ayna karşısıdır. Çünkü konuşurken nasıl hatalar yaptığını görmene ve onları düzeltmene imkan sağlar. Tabii konuşurken yapacağın mimikler, el ve kol hareketleri hatta duruşun dahi önemli olduğu için onları da gözlemlemeni sağlayacaktır.
Kim var orada?
Onlarca insanın olduğu ya da 10 kişinin olduğu bir odada da konuşuyor olsan, karşındaki dinleyici kitlesine odaklanırsan o konuşma pek de iyi geçmeyecektir. Buradaki kastımız insanları yok saymak değil, sadece şu gerçeğin farkında ol; ne kadar dikkat çekici bir konuşma yapıyor olsan da telefonuyla oynayacak ya da esneyen insanlar olacak. Bu durum senin sunumundan kaynaklanmıyor, kimi insanların odaklanma problemi olabilir ☺ Herkesi düşüneceğine, odada seni dinlediğine emin olduğun birkaç kişiyi gözüne kestir ve konuşman esnasında onlarla göz teması kur, bu durum heyecanını bastırmanı sağlar. Ama yok ben stresten terler içerisindeyim diyorsan da en iyisi sunumuna odaklanmak ve dinleyicinin ne yaptığıyla ilgilenmemek.
Bir varmış, bir yokmuş
Bir oda dolusu insan, tek bir kişiyi dinlemeye geldikleri zaman bazen karşısındakini gerçek bir insandan ziyade, bir anlatıcı ve bilgi verici olarak görür. Vermek istediğin mesajları kendi deneyimlerinle hikayeleştirerek anlattığın zaman bu imajdan kaçınmış ve konu sıkıcı da olsa esprilerinle dikkatleri çekmiş olacaksın. Unutma ki, mizah her zaman (kötü de olsa) ortamın havasını yumuşatır.
Oturmaya mı geldik?
Sana ayrılmış bir sahnenin tek bir noktasında ya da toplantı masasının başında hareketsiz durmak insanlara tek bir mesaj verecektir; gerginsin. Tek bir yerde durmaktan kaçın ve hareket et, masada oturuyorsanız dahi vücut dilinin güçlü olmasına dikkat et.
Teknolojiden anlayan birisi
Teknolojiyi sunumlarda kullanmak her zaman çok önemli ama tabii bu da bütün sunumu slaytlardan okumak demek değil. Unutma ki o slaytlar senin sözlerini desteklemek için orada. Slaytların sadece sözcüklerden ibaret olmamalı, mümkün olduğunca grafikler ve fotoğraflar ile onları desteklemelisin çünkü çoğu insan duyduğu ya da konuştuğu şeylerdense gördüklerini hatırlar.
Topluluk önünde konuşmayı ne kadar çok deneyimlersen o kadar çok alışacaksın ve iletmek istediğin mesajı çok daha etkili bir şekilde aktarmaya başlayacaksın. Hata yapmaktan da korkma çünkü herkes hata yapabilir, önemli olan hatanı kolayca düzeltip bir hatada karalar bağlamamak.
Akbank Kariyer sitesindeki tüm içerikler bilgilendirmeye yöneliktir ve kişiye özel çözüm özelliği taşımamaktadır. Burada sunulan bilgilerin kesin doğruluğu garanti edilmemektedir. Bu sitedeki bilgiler konunun uzmanına danışmadan uygulanmamalıdır.
-
Akbank Akademi ile farklı dünyaların kapıları açılıyor
Akbank Akademi'de birbirinden zengin içerikli atölyeler düzenleniyor.
-
Akbank Düşünce Kulübü’nden Harvard Yaz Okulu’na
“Harvard’da olmak; dünyaca ünlü profesörlerden eğitim almak ve dünyanın dört bir yanından arkadaş edinmek demek. Hayallerimden birini gerçekleştirdiğim için çok mutluyum!” Doğan Can Yeğiner, Akbank Düşünce Kulübü 2018 Birincisi
-
Başarılı bir CV için 10 ipucu
İş görüşmesine gitmek, görüşmede başarılı olmak ve işe başlamak… Ancak bu süreçte atlamaman ve belki de en çok dikkat etmen gereken kısmı unutmamak gerekir: CV hazırlamak. Peki etkileyici bir CV hazırlarken hangi noktalara dikkat etmen gerekir?