Dijital dönüşüm neden teknolojiden çok insanlarla ilgili?

image

Bugün dijitalleşme adımları atmak her sektör için oldukça kolay bir hale geldi. Dijital dönüşüm içinde bulunduğumuz pandeminin getirdiği evden çalışma ve evlere taşınan alışveriş, sinema ve restoranlarla birlikte de kaçınılmaz bir hal aldı. Ancak bu değişimi yapmak ağ güvenliği sistemlerini değiştirmekten çok daha fazlasını gerektirir.

Kuruluşun ya da işletmenin tamamı bu değişimi desteklemeli, herkesin ihtiyaç duyacağı yeni yetkinlikleri geliştirmesine yardımcı olmalı ve işletmenin kültürü veya yapısı üzerindeki etkisi anlaşılmalıdır. 

Dijitalleşme için bir katalizör...

Pandemiden önce tüm sektörler dijital dönüşümün kaçınılmaz olduğunu anladılar ve geçiş için planlarını yapmaya başladılar. Ancak bu planlar herkese uyan tek bir reçete değildi. Her işletme bütçesini ve hızını endüstri ve şirket özelliklerine göre belirledi ve çoğu durumda stratejileri yeni araçlara ve çalışma yöntemlerine doğru kademeli bir ilerlemeydi. Ardından pandemi geldi. Genel sosyal mesafe önlemleri ile birlikte fiziksel ofis artık binlerce kurum için sanal bir ortama evrilmeye başladı ve birçok şirket kısa bir süre içerisinde uzaktan çalışma sistemine geçti.

Herkesin düşünmeye başladığı o dijital dönüşüm zorunluluktan da olsa daha hızlı bir şekilde iş dünyasına giriş yaptı ve pandemi uzaktan çalışmaya geçişin çok daha hızlı olmasına yardımcı olan pozitif bir katalizör görevi gördü.

İvmeyi sürdürme stratejileri

COVID-19, şirketlere dijital dönüşüme doğru büyük bir ivme kazandırdı. Ancak artık bu ilk hamleyi yaptığımıza göre, ilerlemeye devam etmek çok önemli.

Gerilemeden kaçınmanın belki de en büyük sırrı yetenek çevikliğinin (talent agility) gelişmesidir. Yazar ve CEO Nick Gidwani, bir makalesinde yetenek çevikliğini şu şekilde tanımlıyor: "Bir şirketin, organizasyon içindeki yetenek bileşimini hızlı ve uygun maliyetli bir şekilde değiştirme yeteneği. Yetenek oluşturmak ve geliştirmek için gereken tüm araçları hesaba katmak: Öğrenme ve geliştirme, yetenek edinme ve elde tutma ve dahil etme."

Bir işletmenin yetenek havuzu ne kadar çevik olursa, yeni pazar zorluklarını ele almak, yeni ürünler ve hizmetler sunmak ve rekabeti savuşturmak için kendini sürekli olarak yeniden şekillendirebilir. Dijital dönüşümdeki ivmeyi sürdürmek için gereken yetenek çevikliğinin ise altı temel unsuru vardır:

  1. Değişimi kucaklayan insanlar
  2. Değişen ya da değişebilen iş yükü
  3. Beceri eksikliklerini gidermek için gelişime ve öğrenmeye katkıda bulunmak
  4. Çalışma ve şirket kültüründe değişim
  5. Çalışan bağlılığını ve dahil olmasını güçlendirme
  6. Çeşitli ve çapraz işlevli iş gücü

 

Akbank Kariyer sitesindeki tüm içerikler bilgilendirmeye yöneliktir ve kişiye özel çözüm özelliği taşımamaktadır. Burada sunulan bilgilerin kesin doğruluğu garanti edilmemektedir. Bu sitedeki bilgiler konunun uzmanına danışmadan uygulanmamalıdır.