6 adımda bütçeni kontrol et

image

Harcamalarını kontrol etmek ve finansal hedeflerine ulaşmak için bir bütçe planlaması yapmak iyi bir fikir olabilir.

Kişisel veya aile bütçe planı, gelir ve giderlerini, bir ay boyunca karşılaştıran ve izleyen bir özettir. Bütçen sana o ay içinde beklediğin gelirini gösterirken bu geliri, kira ya da faturalar gibi gerekli ödemelerin, kişisel ihtiyaçların ve eğlence gibi kategorilere ne kadar harcamalarda bulunduğunu hesaplayarak karşılaştırmana imkan sağlar. Bütçeyi negatif bir şey gibi görmek yerine, finansal hedeflerine ulaşmak için kullanacağın bir araç olarak düşünebilirsin.

6 adımda bütçe oluşturma

Bütçe yapmaya başlamadan önce, giderlerin ve gelirlerin için sayıları yazabileceğin iyi bir şablona ihtiyacın var. Bunun için eski usul kağıt ve kalemle bir şablon hazırlayabileceğin gibi mobil bütçe takip uygulamalarını ya da hazır dijital şablonları da kullanabilirsin.

1.Adım: Tüm finansal kağıtlarını topla

Başlamadan önce banka hesap özetleri, birikim hesapları, son faturalar, bordro ve maaşlar, kredi kartı ödemeleri, son üç aylık gelirler, mortgage veya otomobil kredisi beyanları gibi aklına gelecek bütün finansal dokümanlarını topla.

Gelir ve harcamaların hakkında her türlü bilgiye erişmek istiyorsan bütçe oluşturma sürecinin anahtarlarından biri aylık ortalama oluşturmaktır. Ne kadar çok bilgi edinirsen hesaplayacağın ortalama da o kadar doğru olacaktır.

2.Adım: Gelirini hesapla

Sabit bir gelirin varsa, her ay ne kadar gelirin olduğunu hesaplamak kolaydır ancak üniversiteden yeni mezun olmuş ve iş arıyorsan ya da ek gelir kaynakların varsa, tüm gelir kalemlerini toplayarak aylık toplam gelirini bilmek, bütçe oluşturmanın en önemli adımlarından biridir.

3.Adım: Aylık giderlerini listele

Bir ay boyunca kesin olan tüm masraflarının bir listesini hazırla, bu listede: mortgage ödemeleri veya kira, araba ödemeleri, sigorta, market alışverişi, eğlence, kişisel bakım, dışarıda yemek, ulaşım masrafları, seyahat ve birikim kalemlerinin hepsi yer almalıdır. Tüm harcamalarını listeye ekleyebilmek için son üç aydaki banka ekstrelerini, makbuzlarını ve kredi kartı ekstrelerini kullanabilirsin.

4.Adım: Sabit ve değişken giderleri belirle

Sabit giderler, her seferinde aynı tutarı ödediğin zorunlu harcamalardır. İpotek veya kira ödemeleri, araba ödemeleri, sabit ücretli internet hizmeti, apartman aidatı ve düzenli çocuk bakımı gibi ödemeleri bu kategoriye dahil edebilirsin. Standart bir kredi kartı ödemesi yapıyorsan, bu tutarı ve aydan aya aynı kalma eğiliminde olan diğer temel harcamaları da ekleyebilirsin. Her ay sabit bir miktar birikim yapmayı veya belirli bir miktar borcu ödemeyi planlıyorsan, tasarrufları ve borç geri ödemelerini de sabit giderler olarak düşünebilirsin.

Değişken giderler ise market alışverişi, benzin, eğlence, hediye ya da dışarıda yemek yeme gibi aydan aya değişecek türlerdir.

Sabit giderlerinden başlayarak her kategoriye bir harcama bütçesi belirle. Ardından, değişken giderler için ayda ne kadar harcaman gerektiğine de tahmini bir bütçe ayır. Her bir kategoride ne kadar harcama yaptığınızdan emin değilsen, kaba bir tahmin yapmak için son iki veya üç aylık kredi kartı veya banka işlemlerini inceleyebilirsin.

5.Adım: Aylık toplama gelir ve giderlerini belirle

Gelirin giderlerinden yüksekse, iyi bir başlangıç yapabilirsin. Bu ekstra para, bütçenin birikim hesabı veya borcun ödenmesi gibi kategorilerine para koyabileceğin anlamına gelir. Ancak giderlerin gelirinden fazlaysa, bu, fazla harcadığın ve bazı değişiklikler yapman gerektiği anlamına gelir.

Giderlerden daha fazla gelirin varsa, “50-30-20” bütçeleme felsefesini benimsemeni öneririz. 50-30-20 bütçesinde, ihtiyaçlar veya temel giderler için bütçenin yarısını, istekler ve özel zevkler % 30’unu ve birikim kategorisi ise bütçenin % 20'sini oluşturmalıdır.

6.Adım: Giderlerine bir düzenleme getir

Giderlerin gelirden daha yüksek olduğu bir durumdaysan, değişken giderlerinde kesebileceğin alanları bul. Dışarıda daha az yemek gibi harcamalarını azaltabileceğin yerlere bakabilirsin.

Akbank Kariyer sitesindeki tüm içerikler bilgilendirmeye yöneliktir ve kişiye özel çözüm özelliği taşımamaktadır. Burada sunulan bilgilerin kesin doğruluğu garanti edilmemektedir. Bu sitedeki bilgiler konunun uzmanına danışmadan uygulanmamalıdır.