Doğa tutkunları için yelken sporu

image

Şaşkınbakkal Şube Müdürümüz Didem Özalp, tutkuyla yaptığı yelken sporunu kaleme aldı.

Yaklaşık 2 yıl önce dizimdeki sorun nedeni ile çok sevdiğim koşuyu bırakıp kendime alternatif bir spor dalı bulmak istedim. Yelken yapmak istediklerim arasında birinci sıradaydı. Yelken sporu yaz kış demeden denizde vakit geçirmemi sağladığı için çok uygun oldu.

Yelken sporunu öğrenmek isteyenler genelde iki grupta toplanıyor. Birinci grupta yelkeni öğrenip tekne alarak bunun keyfini çıkarmak isteyenler var. Biraz daha aksiyon sevenler var ki onlardan biri de benim, yelken yarışlarına katılmak ve spor yapmak isteyenler. Hangi sebep olursa olsun doğaya karşı verilen bir mücadele olduğu için en keyifli sporlardan biri diyebilirim. Sadece sevmek yetmiyor tabii, sıkı kondisyonun yanı sıra, harita okuma ve meteoroloji bilgisi, strateji ve taktik çalışması da gerektiren bir spor dalı. Kelimelerin denizcilik literatüründeki gibi kullanılması da çok önemli. Yoksa söylenen komutun ne olduğunu anlamadan etrafa şaşkın bakışlar atabilirsiniz. İskota, mandar, balançina, pupa palangası, piyano, izbarço bağı, pruva, toka, kafayı açmak, genova arabası, tremola/ kavança atmak gibi yüzlerce tabirin doğru şekilde öğrenilmesi gerekiyor. Eğer bir kitaptan yelken kullanmayı öğrenmek isterseniz ezberlemenin işe yaramadığını söylemeliyim, denize açılmadan ve kaptandan fırça yemeden öğrenmeniz imkânsız.

Yelken aynı zamanda tam bir takım sporu. Tecrübeli bir yelkenci iseniz tekneyi tek başınıza da kullanabilirsiniz. Ancak spor yapmak ve yarışlara katılmak istiyorsanız iyi bir takımınızın olması gerekiyor. Bu da tekne büyüklüğüne göre 6-10 kişi civarında ekip üyesi demek. Takım arkadaşlarınızla tam bir uyum içinde olmanız gerekiyor. Takımın stratejisti olan dümenci yapılması gerekenleri söylediği anda takımın can kulağı ile dinleyip, aynı anda harekete geçmesi gerekiyor. Rotadan minimum sapma ile doğru zamanda, doğru manevra tekniğini kullanmak, rüzgârın geliş yönünü, değişkenliğini, hızını takip etmek, dalgaları ve rakipleri izlemek çok önemli. Sadece 1 saniyelik gecikme bazen birinciliğe mal olabiliyor. Ekip üyelerinin doğru zamanda doğru manevrayı yapamaması yelkenin hızını kesebiliyor bu da zaman kaybı demek.

Yelken yaparken bu sporun birçok açıdan bankacılığa benzediğini de düşünüyorum. Dümeni tutan ve stratejimizi belirleyen genel müdürlüğümüz, gerekli aksiyonları alan ve manevraları yapan saha ekiplerimiz. Hepimizin aynı anda uyum içinde çalışması başarıyı getiriyor. Aynı kural bizde de geçerli, hepimizin, azimle, yorulmadan, birbirinden güç alarak çalışması şart…

Yüzünüze çarpan sert rüzgâr ve tuzlu su dışında, çabalamak ve yorulmak sizi korkutmuyorsa, azimliyseniz ve zorluklardan yılmıyorsanız bu spor tam size göre…

Hepinize yelkencilikte çok kullanılan bir tabirle “Pruvanız neta olsun“ diyerek şimdilik hoşça kalın diyorum.

Akbank Kariyer sitesindeki tüm içerikler bilgilendirmeye yöneliktir ve kişiye özel çözüm özelliği taşımamaktadır. Burada sunulan bilgilerin kesin doğruluğu garanti edilmemektedir. Bu sitedeki bilgiler konunun uzmanına danışmadan uygulanmamalıdır.