Okyanusları Kurtarmaya Yarayacak 8 Buluş

5.25 trilyon plastik parçası okyanusta yüzüyor. Bazılarımız çevreyi düşünmeden kirletmeye devam ederken, kimimiz de bunun tersi için çalışıyor. Denizlere ve deniz hayvanlarına verilen zararı önlemek ve okyanusları kurtarmak için kendi imkanlarıyla elinden geleni yapan kişilerin/firmaların icatlarına bir göz atalım.
1- Mercan resifleri çoğaltan ECOncrete
Beton sudan sonra en çok kullanılan ürün, ancak çevre için pek de iyi bir şey olduğu söylenemez. Sürekli deniz yaşamıyla temas eden beton, kimyasal bileşenlerinden dolayı zarar verme eğilimindedir. Ancak ECOncrete firması bu soruna iyi bir çözüm buluyor: limanlarda ve marinalarda kullanılmak üzere okyanusların içine yerleştirilebilen beton bloklar… Bu beton bloklar küçük balıkların ve mercanların küçük deliklerinin içinde yaşamalarına izin vererek ekosistemi yeniden şekillendirmeye yardımcı oluyor.
2- Deniz memelileri için yenilebilir 6'lı paket halkaları
Saltwater Brewery, Florida'daki okyanus sevenler tarafından kurulan ve ürünlerinin hiçbirinin denizi kirletmesini veya deniz hayvanlarına zarar vermesini istemeyen bir şirket. Birçok deniz türünün 6'lı plastik halkaları yiyeceklerle karıştırdığının farkındalar. Ve bu yüzden deniz hayvanlarının yemesi için güvenli ambalaj üreterek hayvanlara zarar vermek yerine hayvanları beslemiş oluyorlar.
3- Okyanustaki mikroplastikleri tanımlayabilen ve yakalayabilen robot
Bu buluş, Discovery Education 3M Young Scientist Challenge'da finalist olan 6. sınıf öğrencisi Anna Du tarafından tasarlanmış. Bu robot mikroplastikleri tespit etmek ve avlamak için kızılötesi ışık kullanan uzaktan kumandalı bir araç. Su içinde yönlendirme sağlayan bir navigasyon sisteminden ve plastiği bulmak için yüksek çözünürlüklü kızılötesi kamera kullanan bir algılama sisteminden oluşuyor.
4- Suyu nereye koyarsanız toplayan çöp kutusu
Seabin Projesi neredeyse normal bir çöp tenekesi gibi görünüyor ve normal bir çöp tenekesinin yapabileceğini yapıyor; çöpleri topluyor. Ancak, bunu okyanusta yapıyor. Tasarımcılar, rıhtım, liman ve marinaların etrafındaki kirliliği emmek için Seabin Projesi’ni ortaya çıkarıyor. Seabin suyu emiyor; döküntü, yağ, plastik, yakıt ve deterjanları yakalıyor. Ve daha sonra da temiz su bırakıyor. Depo gözleri günde yaklaşık 2 ton çöp topluyor.
5- Okyanustan 150 tona kadar plastik vakumlayabilen bot
SeaVax, plastik atıkları sudan emebilen robot bir tekne. Hala bir prototip, ancak gelecekte 150 tona kadar plastik çöp tutabilecek. Güneş enerjisi ve rüzgar türbinleri ile çalışacak ve onu daha da mükemmel bir çevre dostu çözüm haline getirecek.
6- Okyanustaki devasa plastik atık miktarını temizleyen makine
Hawaii ile California arasında kalan Büyük Pasifik Çöp Yaması çok büyük, bazıları buna çöp kıtası diyor. Genç bir Hollandalı bilim adamı olan Boyan Slat, okyanusları temizleyecek büyük bir sistem olan The Ocean Cleanup'ı oluşturmak için 5 yıl harcadı. Wilson adı verilen sistem, suyun yüzeyindeki her plastik parçayı yakalıyor. Bu dev boru Büyük Pasifik Çöp Yaması üzerinde çalışmaya başladı ve buradaki kirliliği 5 yıl içinde %50 oranda azaltabileceği tahmin ediliyor.
7- Mercan resiflerini yoğun güneş ışınlarından koruyan ultra ince güneş kalkanı
Evet, Kayıp Balık Nemo’nun evi olan Büyük Bariyer Resifi, su sıcaklığını yükselten güneş ışınlarıyla tehdit altında. Sıcak su, okyanusun asitliğini artırır ve bu da mercanları beyazlatır. Fakat şimdi, Melbourne Üniversitesi'nden ve Avustralya Deniz Bilimleri Enstitüsü'nden bilim adamları bununla mücadele etmek için biyolojik olarak parçalanabilir bir formül geliştirdi. Solüsyon kalsiyumdan yapılan, suyu serin tutan ve güneş ışığına maruz kalmayı en aza indiren bir film oluşturarak suya püskürtülebilecek.
8- Hayvanlar için deniz yaşam alanlarını yeniden inşa eden resif küpleri
Bu küpler, ARC Marine adlı bir şirket tarafından yaratılan yapay, eko-mühendislik deniz habitatlarıdır. Küpler, mercan resiflerinin özelliklerini taklit eden ve yiyecek, barınak, daha iyi su kalitesi ve daha birçok deniz hayvanı türü sağlayan çevre dostu malzemelerden yapılmıştır. Okyanusun içine girerek doğal ekosistemi yeniden inşa etmek için resiflerin zarar gördüğü yerlere yerleştirilmişler.
Akbank Kariyer sitesindeki tüm içerikler bilgilendirmeye yöneliktir ve kişiye özel çözüm özelliği taşımamaktadır. Burada sunulan bilgilerin kesin doğruluğu garanti edilmemektedir. Bu sitedeki bilgiler konunun uzmanına danışmadan uygulanmamalıdır.
-
Bedenlerimizde taşıdığımız teknoloji
Trans-human çağı, biohacking, implantlar, giyilebilir teknoloji, akıllı sistemler… Yepyeni bir çağ başladı ve bu çağ bize teknolojiyi bedenlerimizde taşımayı sunduğu kadar teknoloji sayesinde bedenlerimizin ömrünü uzatmayı da sunuyor.
-
Burcu Arslan: “Dünya bir düştür ve ben okuyarak bu düşü büyütüyorum”
Okumanın bir hobi veya iş değil, nefes almak ve su içmek gibi bir ihtiyaç olduğunu düşünen Burcu Arslan, kitap sevgisi ile beraber gelişen blog girişimini anlatıyor.
-
Genç gönüllüler buraya: Şehrin İyi Hali
“Şehrin İyi Hali” genç gönüllülük projesi ile tüm Türkiye’den üniversiteli gençleri, sivil toplum kuruluşları işbirliği ile düzenlediğimiz sosyal sorumluluk projelerinde gönüllü çalışmaya ve ardından düzenlediğimiz konserde Akbank’ın misafiri olmaya davet ediyoruz.